Flere veier til målet-Lærekandidat ved UngInvest AIB

I dag får dere møte to lærekandidater ved UngInvest avd Drammen. Stina (19) og Sadia (18) er begge lærekandidater, men har gått ulike utdanningsløp. Det viser at det finnes mange veier til målet, målet om å få seg jobb og jobbe med de de liker best.

Stina forteller at hun begynte som kursdeltaker på UngInvest AIB en liten periode før hun flyttet til Kongsvinger og begynte som lærerkandidat i bedrift der. Nå er hun tilbake på UngInvest og tar resten av lærekandidattiden sin her på kantine og catering. I jan 2017 vil hun ta kompetanseprøven sin her, noe hun gleder seg veldig til. Sadia kan fortelle at hennes vei har vært å gå vg1 og vg2 ved Åssiden vgs for så å være lærekandidat som servitør i bedrift. Nå har hun valgt å ta resten av lærerkandidattiden sin ved UngInvest avd Drammen. I 2018 vil hun også ta kompetanseprøven sin her.

Hvorfor lærekandidat ved UngInvest AIB?

Når jentene får spørsmålet om hva som er det beste ved å ta lærekandidattiden sin ved UngInvest AIB svarer de at «her blir man regna som en av de voksne, her er man likeverdige» sier Stina. «Jeg ble tatt veldig godt i mot og ble kjent med både ungdommer og vokse veldig fort.» sier Sadia. «Her er vi med på å lage månedsplanene og får være med å bestemme hva vi skal lage på kjøkkenet. Vi føler at vi har innvirkning at vi blir tatt på alvor» sier Stina. « Jeg elsker å jobbe, derfor synes jeg ferier er kjedelig, skulle ønske vi kunne jobbet i feriene også» legger Sadia til. Inger Johanne, Instruktør ved UngInvest, er storfornøyd med ungdommene og det å ha lærekandidater. «De er så lærevillige og ikke minst pliktoppfyllende så det er bare herlig» sier hun. «Jeg har hatt lærerkandidater her tidligere og de har det gått så bra med, jeg er helt sikker på at også disse jentene vil klare kompetanseprøven med glans.»

 

Lærekandidat hva er det?

Dersom du tar sikte på en mindre omfattende prøve enn fag-/svenneprøve, en kompetanseprøve, kan du inngå opplæringskontrakt med en lærebedrift. Da er du lærekandidat.

Hvis det i løpet av læretiden viser seg at du likevel kan oppnå yrkeskompetanse, kan opplæringskontrakten, etter samtykke fra fylkeskommunen, endres til ordinær lærekontrakt med fag-/svennebrev som mål.

Les mer om lærekandidatordningen på http://www.vilbli.no/ eller http://www.bfk.no/Documents/BFK/Utdanning/Fagoppl%C3%A6ring/H%C3%A5ndbok%20for%20l%C3%A6rekandidatordningen.pdf


Publisert 20. april 2016, oppdatert 14. juni 2018.